Synergie tussen Frisian Egg en EGGXPERT

Wie is Frisian Egg

Frisian Egg is opgericht in 1981, een pluimveebedrijf in Bakkeveen, dat begon als een eierpakstation. Nu voorziet Frisian Egg wereldwijd bakkerijen, fabrikanten en supermarkten van vloeibare eieren. Wekelijks worden miljoenen eieren gebroken en gescheiden om vloeibare eieren en eipoeders te leveren.

Waar het allemaal uitblonk

Omdat eierschalen niet worden gebruikt voor voedselgerelateerde producten, worden ze meestal weggegooid of verwerkt tot bodembemesting. Het lijkt een verspilling van middelen, bovendien vereist het een extra behandeling. Maar zijn ze echt zo nutteloos dat het alleen bodembemesting kan worden?

Nee, dat zijn ze absoluut niet! Veel onderzoeken hebben aangetoond dat eierschaalmembranen vele voordelen hebben voor de huid, gewrichten en weefsels. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat het eierschaalmembraan de cellulaire activiteit en collageenproductie verhoogt, en het vermindert ook schade veroorzaakt door UV-licht en ontsteking. Het heeft positieve effecten op bot en kraakbeen en kan pijn en stijfheid in de gewrichten behandelen.

EGGXPERT working in laboratory for ESM
Onderzoeksstudies naar hydrolysemethoden en functionaliteit van membraaneiwitten in ondersteunde laboratoria.

Duurzame ondersteuning onderweg

EGGXPERT B.V. is opgericht in 2017 in Maastricht, een start-up bedrijf dat streeft naar een duurzame wereld door afvalproducten een nieuw leven te geven. Na het opmerken van het onvoldoende afvalbeheer van eierschaalmembranen in Nederland en Europa, werkte mevrouw Chang Liu samen met dr. Rong Wang en stelde het bedrijfsidee voor om de verborgen kracht van eierschaalmembranen te onthullen met hun wetenschappelijke kennis.

Tijdens de ontwikkelfase van 2018-2019 had Frisian Egg EGGXPERT ondersteund door in een korte span van tijd gratis grondstoffen te leveren. EGGXPERT gebruikte de hoogwaardige eierschaalmembranen van Frisian Egg en veranderde de membranen in gehydrolyseerde eierschaalmembraaneiwitten/peptiden. Het gehydrolyseerde eierschaalmembraan is in water oplosbaar en heeft kleine opneembare molecuullengtes, wat betekent dat het op veel verschillende manieren kan worden gebruikt door het op te lossen of te absorberen.

Onder de indruk van de ontwikkelde technologie en kennis, besloot Frisian Egg in 2020 om zijn productportfolio te upgraden en de mogelijkheid te zoeken om de kennis van EGGXPERT in licentie te geven. Toen kwamen Frisian Egg en EGGXPERT in mei 2021 overeen om de kennis en het proces te synergiseren om vele tonnen gehydrolyseerde eierschaalmembraaneiwitten te produceren voor cosmetische ingrediënten, biomedische apparaten, enz.

EGGXPERT wil samen met Frisian egg afval omzetten in waardevolle producten en een duurzamere wereld creëren!

EGGXPERT's Rong Wang shaking hands with Frisian Egg's Johan Struiver
Dr. Wang, mede-oprichter van EGGXPERT en Dhr. Johan Struiver, mede-eigenaar van Frisian Egg hebben een stevige samenwerking tot stand gebracht in het hoofdkantoor van Frisian Egg (Drachten) voor kennisuitwisseling.